SHARE AND LIKE THIS POST

Apa khabar semua?  Dalam artikel kali ini saya ingin memberi sedikit pendapat berkenaan tempoh moratorium 10 tahun rumah PR1MA selepas mendapat pertanyaan mengenainya.. Adakah berbaloi membeli rumah PR1MA sebagai rumah pertama atau sebaliknya?

Ramai yang tidak mengetahui bahawa sebagaimana skim perumahan mampu milik lain, perumahan PR1MA mempunyai tempoh moratorium selama 10 tahun yang dikenakan ke atasnya.

Di laman web PR1MA juga dengan jelas menyatakan bahawa antara syarat yang dikenakan ke atas perumahan PR1MA ialah:-

  1. Moratorium selama 10 tahun akan dikenakan yang mana rumah PR1MA – tidak boleh dijual atau dipindah milik kepada pihak lain.
  2. Rumah PR1MA wajib didiami pemilik.

Oleh itu, jelas sekali bahawa sekiranya anda membeli rumah PR1MA maka i) anda mesti mendiami rumah tersebut; ii) anda tidak boleh memindahmilik rumah tersebut kepada pihak lain dalam tempoh 10 tahun.

Apakah kesannya?

Jika anda sememangnya tiada langsung merancang untuk menjadikan hartanah sebagai pelaburan atau simpanan pasif anda.. atau anda memang malas untuk memikirkan mengenai pembelian rumah lain maka ini sememangnya bukan perkara besar atau sesuatu untuk dipertimbangkan..

Tetapi..

Jika anda merancang untuk mempunyai simpanan dan pulangan tinggi dalam tempoh 10 tahun melalui pembelian hartanah… mungkin anda perlu pertimbangkan cara lain.. iaitu..

Jangan beli rumah PR1MA sebagai rumah pertama anda!

Mengapa?

Ini kerana sebaik sahaja anda membeli rumah PR1MA, di mana sesetengahnya berharga sehingga RM400,000 maka anda sudahpun meningkatkan komitmen hutang anda dan ini menghalang anda untuk membeli rumah lain atau hartanah lain sebagai pelaburan atau simpanan pasif anda.

Kebanyakan orang yang saya ketahui memang akan membeli rumah pertama mereka pada had maksima kelayakan mereka… dan jika anda melakukannya dengan membeli rumah PR1MA maka bolehlah saya katakan kemungkinan besar kewangan anda akan tersangkut dan tidak memberi kelebihan kepada anda.

Jadi apa yang perlu saya lakukan??

Beli dahulu rumah lain yang mana anda boleh jadikannya sebagai pelaburan.  Di mana ansuran bulanan bank anda di bayar oleh penyewa anda.. atau setidaknya anda perlu menambah sedikit sahaja untuk pembayaran ansuran.  Ia tidak semestinya rumah yang mahal atau berada di kawasan Kuala Lumpur… tetapi cukuplah di kawasan sub-bandar atau bandar kecil lain yang membangun yang mana anda boleh lihat potensi sewa yang tinggi di kawasan berkenaan berbanding harga rumah.

Di manakah kawasan berpotensi?

Banyak.. antaranya seperti Kajang, Bangi, Rawang, Nilai, Seremban dan bandar-bandar kecil lain yang mungkin mempunyai tarikan sewaan tinggi seperti terdapat IPT. Ia juga tidak semestinya rumah baharu.. kerana sebenarnya terdapat banyak rumah ‘sub-sale’ di kawasan ini yang mempunyai nilai yang lebih baik untuk wang anda.

Apabila anda telah membeli rumah ini sebagai pembelian rumah pertama anda.. dan menyewakannya untuk membayar ansuran bank anda maka langkah seterusnya baharulah anda merancang pembelian rumah untuk anda duduki.. sama ada rumah PR1MA atau sebaliknya.

Rumah yang anda beli sebagai pelaburan dengan menyewakannya biasanya akan mengalami peningkatan nilai dalam tempoh 5-10 tahun.   Yang paling penting ianya bukanlah dikira sebagai komitmen anda apabila anda ingin memohon pinjaman untuk pembelian rumah kedua.. dengan SYARAT.. anda mestilah pastikan bahawa adanya PERJANJIAN SEWAAN di antara anda dengan penyewa dan bukti pembayaran sewa setiap bulan ke dalam akaun anda.

Bolehkah membeli rumah PR1MA sebagai rumah kedua??

Jawapannya.. Boleh.. berikut adalah ‘screenshot‘ yang saya ambil dari laman web PR1MA.

prima-syarat

Bagaimana jika saya sudah memiliki rumah PR1MA?

Tidak banyak yang boleh saya bantu melainkan anda perlu mula merancang kewangan anda dan menambah pendapatan untuk membolehkan anda membeli rumah kedua.. atau anda hanya perlu menunggu tempoh moratorium 10 tahun tersebut tamat untuk membolehkan anda menjualkan rumah PR1MA tersebut dan membeli rumah lain.

Seperti yang saya nyatakan terdahulu… jika anda di dalam kategori yang mana tidak mahu memikirkan tentang rumah kedua dan hanya membeli rumah untuk didiami.. maka tidak menjadi masalah untuk anda terus membeli rumah PR1MA… tunggu 10 tahun baharulah merancang untuk ‘upgrade’ jika kewangan anda sekadar mencukupi.

Jika anda mahukan rumah tambahan sebagai pelaburan yang menguntungkan.. buatlah pilihan ini.  Anda akan mampu membeli rumah PR1MA dan dalam masa yang sama akan memiliki sebuah rumah lagi sebagai pelaburan anda untuk masa hadapan.

Sebab lain mengapa anda harus pertimbangkan..

Seperkara lagi mengapa saya menggalakkan anda untuk membeli rumah lain terlebih dahulu (untuk disewakan sebagai pelaburan) sebelum membeli rumah PR1MA adalah disebabkan permohonan untuk berjaya membeli rumah PR1MA biasanya mengambil masa yang agak lama. Oleh itu, adalah rugi jika anda menunggu rumah PR1MA sedangkan anda layak untuk membeli rumah lain.  Yang penting jangan maksimumkan komitmen anda untuk pembelian rumah yang mahal dan terpaksa menanggung komitmen yang tinggi. Pastikan kadar sewa kawasan berkenaan berbanding bayaran ansuran sebelum anda membeli.

Hubungi Tips Hartanah jika anda mempunyai pertanyaan lanjut mengenai perkara ini atau ingin membeli rumah di bawah harga pasaran atau dengan deposit rendah.

Comment