SHARE AND LIKE THIS POST

MILIKAN rumah pertama seharusnya dilihat sebagai prospek pelaburan masa depan berbanding memikirkan untuk didiami dalam jangka panjang.

Apatah lagi sering dikaburi dengan perasaan teruja iaitu pembelian rumah pertama adalah rumah ‘impian’ iaitu teres dua tingkat dengan keluasan lebih 1,400 kaki persegi dengan nilai pasaran lebih setengah juta.

Pengerusi Legasi Hartanah, Datuk Norhafiz Suleiman menyarankan supaya memikirkan pembelian hartanah kos rendah mahupun mampu milik sebagai aset pertama.

Katanya, pemilik atau pembeli hartanah hakikatnya mampu membeli hartanah pada harga berkenaan, namun sebaiknya memikirkan langkah pembelian rumah pertama sebagai satu pelaburan dan tidak fokus milikan rumah pertama untuk kediaman semata-mata.

“Saya merujuk kepada situasi yang rasional iaitu pada awal bekerja, gaji mula-mula biasanya rendah dan untuk memiliki rumah seperti teres atau kondominium pada harga pasaran ketika ini adalah luar daripada kemampuan.

“Namun tidak bermakna pada umur itu tidak boleh membeli kediaman, asalkan tahu selok-belok mengenai pelaburan dan tahu mana prospek hartanah berpotensi dari segi pasaran.

“Saya pernah ada klien sudah membeli rumah pertama pada usia 21 tahun dan ketika awal 30-an dia sudah mampu memiliki rumah kedua dan ketiga.

“Sebenarnya pembelian rumah pertama memadai rumah sekunder yang kos rendah atau kediaman mampu milik. Ia membantu milikan rumah kedua mahupun rumah impian menerusi formula tertentu,” katanya.

Tambah Norhafiz, perkara penting sebelum membuat pembelian hartanah pertama, individu itu perlu ‘mencongak’ terlebih dulu kemampuan selain membuat kira-kira komitmen bulanan dalam memastikan kewangan kukuh selain tidak terbeban dengan pembelian aset berkenaan.

“Ukur baju di badan sendiri, itu tip yang mudah dan kalau dengan pasaran ketika ini harga kediaman meskipun untuk unit kos rendah bagi kawasan yang mempunyai permintaan tinggi boleh melebihi nilai RM100,000.

“Tetapi jangan khuatir, berdasarkan pengamatan saya yang bertahun dalam bidang pelaburan hartanah tidak pernah melihat nilai bagi hartanah menurun sebaliknya ia akan menaik kerana adanya permintaan.

“Jadi dalam membeli hartanah itu, perlu juga meninjau beberapa aspek penting yang memberi nilai tambah kepada permintaan pasaran termasuk langkah seterusnya iaitu mungkin dengan menyewa untuk aliran tunai keluar masuk,” katanya.

Antara yang membantu menaikkan nilai sesuatu hartanah itu, menurut Norhafiz tentu sahaja melihat kepada permintaan berdasarkan lokasi selain infrastruktur, jenis dan suasana kejiranan di situ.

“Lokasi yang strategik antara penilaian pertama kerana itu menjadikan sesuatu hartanah mempunyai permintaan dalam pasaran.

“Kawasan Pasir Gudang umpamanya menjadi lokasi industri, meskipun terkesan baru-baru ini dengan pencemaran sisa kimia, kadar sewaan atau nilai hartanah masih kompetitif dan mempunyai permintaan.

“Andainya pembeli mencari hartanah pertama di kawasan ini, rasanya pulangan melebihi daripada jumlah bayaran pembeli pada bank. Ini juga boleh kontra dengan komitmen untuk perancangan hartanah kedua dan seterusnya,” katanya.

Sementara itu, buat pemilik kediaman, Azra Ali, 25, tidak menolak membeli rumah pertama untuk pelaburan berbanding terus memiliki rumah impian.

“Saya sukakan sesuatu lebih kurang berisiko apatah lagi gaji tinggal di bandar diperuntukkan untuk pelbagai komitmen termasuk bayaran pinjaman pengajian dan ansuran kenderaan.

“Untuk rumah pertama saya beli kediaman kos rendah dengan ansuran RM650 kepada bank. Tetapi, disebabkan saya masih bujang, saya sewakan dua bilik kepada orang luar.

“Bukan sahaja dapat meringankan bebanan komitmen bulanan, saya dapat merancang untuk pembelian rumah lebih selesa dan sesuai untuk perancangan apabila berkeluarga kelak,” katanya.

Comment

BERI MAKLUM BALAS