SHARE AND LIKE THIS POST

Kadangkala apabila membeli rumah ‘sub-sale’ bakal pembeli akan melalui pengalaman yang membuatkan mereka sukar membuat keputusan.

Antaranya apabila lokasi rumah telah disukai, luaran rumah nampak menarik tetapi apabila melihat dalaman, barulah nampak kerosakan yang wujud.  Tanda-tanda kebocoran bumbung, pintu-pintu  yang rosak atau terdapat keretakan pada dinding, lantai dan sebagainya.

Hati mula berbelah bahagi.  Ingin meneruskan pembelian atau tidak.  Siapakah yang perlu menanggung kos baikpulih?  Adakah perlu meminta penjual untuk membaikpulih kerosakan terlebih dahulu atau pembeli harus menerima kerosakan seadanya?

Sebenarnya dalam situasi ini terdapat beberapa situasi dan tindakan yang boleh dilakukan. Antaranya ialah:-

  1. Pemilik atau penjual membaikpulih kerosakan.

Ini antara yang biasa dilakukan dan dipersetujui oleh kedua-dua pihak jika ianya tidak melibatkan kos baikpulih yang tinggi.  Biasanya kerosakan yang memerlukan penjual untuk melakukan baikpulih terlebih dahulu adalah seperti kebocoran bumbung, paip dan beberapa kerosakan kecil yang lain.

  1. Pembeli bersetuju untuk baikpulih sendiri kerosakan (membeli seadanya).

Dalam kes ini, terdapat 2 keadaan di mana penjual dan pembeli bersetuju pada suatu harga jualan yang lebih rendah daripada pasaran di mana kedua-duanya bersetuju bahawa pengurangan kos tersebut diambilkira sebagai kos untuk menampung baik pulih yang perlu dilakukan oleh pembeli.

Situasi 1:-

Sekiranya pemilik memilih untuk membaikpulih kerosakan yang ada, kebiasaannya ia lebih menguntungkan pemilik/penjual kerana kos yang ditanggung adalah lebih rendah dari kemungkinan ‘diskaun’ atau pengurangan harga yang perlu diberikan kepada pembeli akibat daripada kerosakan tersebut.

Sebagai contoh, apabila terdapat kesan kebocoran ianya memberikan tanggapan yang negatif terhadap rumah dan biasanya bakal pembeli menganggap ianya adalah suatu kerosakan besar yang memerlukan kos yang tinggi.  Oleh itu jika penjual enggan membaikpulih, penurunan harga yang diminta oleh bakal pembeli mungkin adalah beberapa ribu ringgit (biasanyanya dalam gandaan RM5K-10K).  Dalam kebanyakan kes, kos membaiki kebocoran kecil bubung biasanya adalah sekitar beberapa ratus sahaja. Jika pengurangan yang diberikan sehingga RM5,000 atau RM10,000 maka pemilik rumah sudah kerugian beberapa ribu RM.

Situasi 2:-

Ini biasanya menjadi pilihan dalam kebanyakan kes jual beli kerana pemilik enggan mengeluarkan sebarang kos untuk baikpulih atau tiada bajet untuk membaikpulih kerosakan.  Jika jualbeli dipersetujui maka rundingan harga akan berlaku dalam mengambilkira kos membaikpulih kerosakan yang ada.

Dalam kebanyakan kes, situasi ini lebih memihak kepada pembeli kerana kerosakan yang wujud secara psikologinya memberi tekanan kepada penjual akibat menjual rumah yang tidak sempurna dan pembeli akan cuba berunding untuk mendapatkan harga yang terendah kerana ‘risiko’ yang diambil untuk membaikpulih kerosakan.

Sebaiknya, kedua-dua pihak mendapatkan sebutharga dari kontraktor dan barulah memulakan perundingan berkaitan harga dan jual beli rumah tersebut.

Adalah sebaiknya disarankan di dalam kedua-dua situasi, penjual dan pembeli menyenaraikan segala kerosakan yang perlu dibaiki oleh pihak yang berkenaan dengan bantuan perunding hartanah dan memasukkan terma-terma berkaitan pembaikan kerosakan di dalam Dokumen Perjanjian Jual Beli supaya kedua-dua pihak terlibat akur dan tiada salah faham berlaku di akhir proses jual beli dan semasa serahan kunci kepada pembeli.

Comment

BERI MAKLUM BALAS