SHARE AND LIKE THIS POST

Perkara yang Agen Hartanah Sekarang Perlu Bersedia

Walaupun cabaran terbesar bagi kebanyakkan ejen hartanah ialah lulus peperiksaan dan mendapatkan lesen , ujian sebenar sebenarnya datang pada masa selepas itu.

1.Berjimat Cermat

Perkara pertama yang perlu dilakukan oleh ejen hartanah ialah simpanan kecemasan. Ini kerana walaupun boleh dapat menjual dengan cepat, bayaran pertama hanya akan dapat sekurang-kurangnya enam bulan selepas penjualan itu selesai. Oleh tu , agen hartanah yang baru bermula harus mempunyai simpanan sekurang-kurangnya 6 bulan perbelanjaan untuk menyokong diri mereka sendiri.

Untuk menjadi agen hartanah tanpa perancangan kewangan yang betul pada awalnya adalah punca banyak agen hartanah yang berhenti dalam beberapa bulan pertama mereka.

2. Mentor

Walaupun anda lulus ujian anda dengan baik, ini tidak bermakna bahawa anda akan dapat buat sama seperti zaman belajar. Ikuti mentor-mentor anda di sepanjang urusan perniagaan mereka, bersikaplah murah hati dan bersedia berkongsi komisyen jika anda memerlukan kepakaran mereka.

Kepakaran yang anda perlukan mungkin tidak hanya termasuk cara bercakap dengan klien, tetapi juga termasuk isu-isu teknikal seperti menjelaskan proses pembelian dan pejualan, mendapatkan kenalan di bank untuk memberikan harga yang lebih baik dan juga untuk mendapatkan peguam yang bagus.

3. Bina Network Kenalan

Bercakap tentang mendapatkan kenalan yang tepat, mana-mana agen hartanah baru juga harus bermula dengan membina senarai kenalan mereka. Antara kenalan yang perlu mereka dapatkan ialah beberapa pegawai pinjaman dari setiap bank yang sanggup memberikan kadar yang lebih baik seperti hak eksklusif, dan juga peguam yang cepat dan profesional dalam hal memberi penerangan kepada pelanggan dan pegawai penilaian.

Selain daripada kenalan yang dapat memberikan bantuan teknikal lebih lanjut, setiap ejen harta juga harus mempunyai beberapa pelabur hartanah dalam list mereka mungkin akan berminat dalam melabur dalam bidang hartanah. Kenalan lain yang mesti ada adalah senarai pembeli dan penjual.

4. Memperkenalkan diri dengan Platform Online

Peraturan praktikal adalah sentiasa sentiasa dikemas kini dengan platform online yang terbaik untuk menerbitkan penyenaraian hartanah anda. Pada masa lepas ini mungkin tidak perlu tetapi sekarang, teknologi adalah masa depan untuk menjual hartanah. Jangan juga hanya meletakkan listing hanya secara onlne, buatlah juga jenama untuk diri anda juga. Gunakan semua platform media sosial untuk membantu anda dengan jualan dan rangkaian anda.

Kebanyakan ejen harta tanah baru datang kepada kebangkitan kasar apabila mereka menamatkan peperiksaan mereka dan memasuki pasaran. Mereka tidak bersedia untuk beberapa bulan tanpa pendapatan, dan ramai yang meninggalkan perniagaan hartanah sebelum mencapai potensi penuh mereka. Sediakan diri dengan baik sebelum memasuki perniagaan, dan anda boleh menjadi ejen hartanah yang berjaya seterusnya di pasaran.

Comment

BERI MAKLUM BALAS