SHARE AND LIKE THIS POST

Terdapat lebih dari lapan transaksi di pasaran sekunder untuk hartanah kediaman melebihi RM10 juta pada 2016. Ya, anda dengan betul – lebih RM10 juta!

Menurut laporan National Property Information Centre’s 10 Million Ringgit Property Deals of 2016 , hartanah ini terletak di Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang.

Kebanyakan rumah mahal ini terletak di KL – di alamat Bukit Tunku (atau Kenny Hills), Ampang Hilir, Taman Duta dan Bukit Bandaraya. Rakyat Malaysia memang tahu kawasan ini ialah kawasan paling eksklusif di negara ini untuk rumah mewah.

Menurut pengerusi Savills Malaysia Sdn Bhd Datuk Christopher Boyd, kejiranan mewah ini adalah “kawasan kejiranan yang lama”, dan terdiri daripada keluarga-keluarga bangsawan dan kaya-raya

“Ampang Hilir terdiri daripada pekerja asing yang bekerja di Sekolah Antarabangsa Kuala Lumpur (ISKL), pegawai diplomatik dan kedutaan, serta individu yang bernilai tinggi yang telah lama membeli plot dan membina rumah berasingan mereka sendiri.
“Bukit Tunku pula berbeza sekali, tetapi satu persamaan dalam demografi kedua-duanya yang tinggal ialah yang individu yang kaya-raya dan mampu membina banglo sendiri, kerana ia dikenali sebagai salah satu kawasan paling elit di bandar,” Boyd memberitahu TheEdgeProperty.com.

Pengarah urusan Nawawi Tie Leung Real Estate Consultants Sdn Bhd, Eddy Wong berpendapat bahawa kawasan kediaman yang di KL ini akan terus disukai kerana lokasi prestij dan pusat mereka. Rumah-rumah di kawasan ini juga sangat luas dan cukup sesuai dengan gaya hidup pemiliknya.

Mengatasi senarai tawaran sebanyak RM10 juta tahun lepas adalah rumah dua tingkat di Kenny Hills atau Bukit Tunku yang dijual pada harga RM22 juta. Rumah itu terletak di atas tanah pegangan bebas 5,919 meter persegi (63,711 kaki persegi).

Ini diikuti dengan rumah separa berkembar tiga tingkat bernilai RM15 juta di Ampang Hilir dengan keluasan tanah seluas 1,100 meter persegi.

Comment

BERI MAKLUM BALAS